tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Pričam ti priču:

Svinjske daće

Autor: Petar Jokić

tabanovic.com

Prošlog veka u Mačvi su bile popularne "SVINJSKE DAĆE". Domaćin uveče obavesti susede da sutra kolje svinje i pozove ih da mu pomognu. Ovaj običaj, uglavnom, bio je vezan za državni praznik 29. novembar. Vreme je hladno, nema muva, ni komaraca.

Pred početak predstave domaćica skuva kafu i posluži uz osmeh. Domaćin iznese litar rakije. Uz svaku čašicu ljudi se krste i blagosiljaju početak rada.

Ispod oranije pune vode prvo se naloži vatra. "Majstori" sve češće zagledaju čašici u dno uz obavezno: - Živeli i Pomozi, Bože! Napokon gazda sa dva-tri pomoćnika ulazi u tor da izvuku svinju. Ona, kao da oseća smrt, bori se, ne da se, izmigolji im se iz ruku, trči po dvorištu, za njom jure gazdini kerovi i napiti susedi. Mašu lopatama, ašovima i motkama, Najzad savladaju žrtvu; vežu je jedekom i obale na zemlju, Svinja se koprca. Jedan od majstora uzima sekiru i ušicama cilja čelo svinje, ali, zbog pijanstva, vidi dvostruko, pa raspali suseda po prstima. Ovaj mu psuje i oca i majku i pusti svinju. Gazda psuje majku gazadici, ni krivoj ni dužnoj. No, uporni majstori najzad zakolju svinju. Kad je ošure, jedan od njih priprema roštilj na okomcima od kukuruza. Drugi već na oguljenu grančicu najbliže voćke nabija komade crne i bele džigerice i svinjskog srca i peče ispod oranije. To je prvi mezetluk uz pivo ili vino, bez hleba. Nekako u isto vreme roštilj je spreman i na njega stižu najbolji komadi svinjetine. Opet se pije, nazdravlja i mezeti. Ako iskrsne neki problem, domaćin obavezno psuje ženu. Ona ćutke se krsti da muž ne vidi. Njen zadatak je da pripremi večeru. Na meniju je svinjska čorba, svinjetina ispečena na krompiru, krofne na masti.

Doduše, bilo je i ekstremnih slučajeva. Jedan moj sused obelodani da će sutra klati svinje. Tu se nađe sused Đura, koji se ponudi da donese roštilj i stvar bi dogovorena. Sutradan Đura poranio i na kolicima gura roštilj metar sa metar. Kad je video tu skalameriju na koju odjednom staje pola svinje, moj sused se prenerazi.

- Šta ti je to? - pita on.

- Roštilj, komšo, kako smo se dogovorili.

- Pa šta će ti kad ja danas ne koljem svinje.

Te jeseni moj sused plati prave kasapine. Posle je celu zimu pripovedao kako su ga pravi majstori duplo manje koštali nego da je zvao susede. Tako u Mačvi, malo po malo izumreše "svinjske daće". Šteta.

Sivi asfalt i zelena trava

 

Priča o 4 kučeta

 

Dolazi jesen

 

Šabački vašar

 

Radivoj

 

Čiča Nikola

 

Milivoj i Slavka

 

 

CONTACT