tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Pričam Ti priču

Vašar u Šapcu

Autor: Petar Jokić

tabanovic.com

Vašar u Šapcu za Malu Gospojinu (21.09.) traje više od nedelju dana (počne nekoliko dana pre zvaničog datuma). Prve posetioce najviše privlači buvljak. Kupci se vode logikom da za male pare kupe bilo šta, a prodavci - da odmah "izvuku" dinare koje su dali za skupo mesto. Jedan Rom iz Draginja za praistorijsku "motorolu", bez baterije, traži 3.000 dinara. I naravno, tu pazara nema. Ali kad se, po običaju, sledećeg dana natmuri nebo i počne sitna kiša - cene naglo padaju, jer posetioci su retki. Međutim, čim ogreje sunce, stvari se iz temelja menjaju.

U glavnom delu vašara gde su cirkusi i zabavni park, za čudo, nema galame, kao nekad kad se od silne buke nije moglo razaznati ko šta nudi, jer svi riču na 220 volti. Ispred kafana-šatri, ni krivi, ni dužni, vrte se na ražnju jagnje i prase, gazda nudi sveže pečenje, ali malo je onih koji ovaj luksuz mogu da plate, stolovi zvrje prazni. Jedan prodavac stare odeće i obuće, dok žvaće presnu srpsku kobasicu, na glas psuje kafedžije: "Hoće, veli, 200 dinara za šaku kuvanog pasulja!" Međutim, kad padne mrak i prekrije po ledini razbacanu starudiju, ožive šatre, ali opet nema gužve, samo ispred jedne skupilo se i staro, i mlado, i maloletni dečaci. Na polu-osvetljenoj "pozornici" skoro naga mlada devojka pleše oko praznih stolova i stolica. U desnom uglu novokompovani orkestar "bleji" neku tzv. narodnu pesmu. Oko njih grupa neobrijanih, čupavih i ćelavih muškaraca ispija pivo iz flaše za samo 200 dinara. Jedan stariji ćelavko prstom doziva plesačicu, tura joj 500 dinara u ono malo preostale odeće i devojka mu dolazi u krilo licem u lice, izvodeći pokrete iz porno filmova. Ispred šatre blješte blicevi mobilnih telefona, i tako do duboko u noć, ili rano jutro.

Dan posle vašara, rezervisan je za "lešinare", ljude i žene koji nemaju ni prebijenog dinara. Sakupljaju ono što prodavci nisu imali računa da vraćaju kući. Jedan 40-ogodišnji delija obuva izlizane braon cipele, ostavivši svoje proglodane patike. Taj prizor u meni budi 1000 pitanja bez odgovora. Zar je to Srbija 21-og veka!?

Priča o 4 kučeta

 

Dolazi jesen

 

Zoran Maksić

 

Pred bistom narodnog heroja

 

Prvi sneg

 

Jadranka

 

 

CONTACT