tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Pričam Ti priču

Pred bistom

narodnog heroja

Autor: Petar Jokić

tabanovic.com

Jesen, sumorno, prohladno predvečerje. Šetam velikim parkom da odmorim dušu. Kraj glavne staze bodu mi oči ptičijim izmetom unakažene biste pesnika i narodnih heroja. Zaustavljam se ispred jedne. U zagasito-braon bronzi izliven lik mlade žene. U podnožju piše ime. Zurim u njene slepe, metalne oči, i uz pomoć bledunjave svetlosti pokušavam da odgonetnem koji je vrag ovu devojku odveo u smrt. Sabiram šta je sve propustila. Budućnost je mnogo obećavala. Bila je odličan đak i gotovo sigurno dobila bi dobar posao i lepu platu. Verovatno bi našla školovanog čoveka, s njim išla na letovanje u Grčku, Tunis, ili Egipat, ili na neku skrovitu plažu na Jadranu. Po zakonu verovatnoće imala bi bar jedno dete. U mašti vidim kako se srećno osmehuje na svadbi svog sina ili ćerke. Međutim, potisnula je osnovni instnkt - borbe za život, zamenivši ga borbom za smrt. Još pre rata, da li iz hira, mode, ili ubeđenja, priključila se zabranjenom komunistčkom pokretu.

Mladi su po prirodi buntovni, i mnogo roditeljskog truda treba da svoju decu obuzadaju. Kad je konačno počeo rat, ova devojka se nije pritajila, već se još više angažovala. Njena majka, domaćica, govorila je:

Dete moje, mani se "ćorava posla", vidiš da su gadna vremena, možeš izgubiti glavu!?

Pa šta, iako poginem, ti ćeš biti majka narodnog heroja, moja bista stajaće ispred neke škole koja će nositi moje ime.

Dete, šta će mi sve to ako izgubim tebe!?

Umesto odgovora devojka je zalupila vrata i otišala u noć, i nikad se nije vratila. Uhvatili su je neprijateljski doušnici. Gestapo ju je gadno mučio i na kraju streljao.

I zaista, 50-ih godina prošlog veka proglašena je za narodnog heroja. Stvarno, jedna škola je nosila njeno ime do početka ovog veka. Onda je došla nova demokratska vlast i sa te škole izbrisala njeno ime. Izračunao sam njen virtualni život posle smrti trajao je oprilike onoliko koliko bi stvarno živela da je poslušala majku. Bronzana bista u velikom parku još živi dok je neki drznik ne smakne i proda kao sekundarnu sirovinu.

Četiri kučeta

 

Priča o konju i Pesma o keruši

 

Šabački vašar - ovde

 

Dolazi jesen

 

 

CONTACT