tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Pričam Ti priču

Mačor

Autor: Petar Jokić, nastavnik

tabanovic.com

Polovinom prošlog veka bio jedan profesor sociologije, koji je voleo mnogo da jede, naročito ako je besplatno. Kao stručnjak za društvene odnose, zapazi da se lovci često druže i da su na meniju u lovačkom restoranu, uglavnom, specijaliteti od divljači. Sprijatelji se sa predsednikom Lovačkog udruženja tog grada. Ovaj ga jedne večeri dovede u restoran i predstavi ga društvu. Pošto je skoro svako od lovaca imao nekog u familiji kome profa predaje, ili će predavati dosadan i težak predmet, s aplauzom ga dočekaše, i profa posta redovan gost.

Da je obilno jeo, videlo se po njegovoj figuri; okrugla proćelava glava sa bucmastim crvenim obrazima i istaknutim debelim podbratkom. Obično je nosio tamna odela, belu košulju i crvenu kravatu. Ispod večito raskopčanog sakoa isticao se ogronan, malo zašiljeni stomak.

Profa nikad nije za gozbu priložio ni litar vina, i neki lovci ga počeše ogovarati da je velika škrtica. Stanu razmišljati kako da ga kazne.

U to vreme u restoranu se bio odomaćio jedan mačak-skitnica i nekom šaljivdžiji sinu ideja da mačka ispeku za profesora. Međutim, uplaše se da profu ne otruju. Počnu se raspitivati kod lekara: šta bi bilo da čovek pojede pečenu mačku. Ovaj im odgovori: - Ništa, ako mačka nije bolesna, i dodade: - pa Kinezi i Talijani jedu mačke. Odnesu mačora k veterinaru i on utvrdi da je mačak zdrav.

Bila je tek počela sezona lova na zeca. Jednog vikenda na meniju bi gulaš od divljači, a za profu spreme pečenog mačora. Pre večere predsednik udruženja nazdravi gostima - posebno, pozdravljajući, uglednog profesora. Postaviše ga u prednje čelo. Ispred njega beše serviran na ovalu pečen mačak. Profa se iznenadi tolikom pažnjom. jer ostalima je serviran samo gulaš, a njemu pečen "zec" i duboko se nagnuvši, ljubazno se zahvali. Pojede "zeca" uz nekoliko čaša crnog vina, i veseo ode doma. Posle nekoliko meseci po gradu se poče šuškati kako je profesor sociologije pojeo pečenog mačka. Glas stiže do profe. Isprva je nameravao tužiti Lovačko udruženje, ali shvati da bi bruka bila veća, pa samo prestade ići u Lovački dom.

Pred bistom narodnog heroja

 

Pričam ti priču: Radivoj

 

Milivoj i Slavka

 

Jedno lepo sećanje

 

Čiča Nikola

 

 

CONTACT