tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Rat i mir - likovi

Autor:Petar Jokić, nastavnik

Glavni likovi

tabanovic.com

Pjer Bezuhov je nepriznati sin imućnog seoskog kneza koji ubrzo umire od kapi, i neočekivano ga ostavlja kao jedinog naslednika njegovog velikog bogatstva. Obrazovan u Francuskoj, Pjer je u suštini dobrodušan, ne retko zbunjen i nemaran, ali je često sposoban za odlučno delanje i pokazuje veliku snagu volje u teškim trenucima. Međutim, zbog svoje otvorene prirode, teško mu je da se uklopi u petrogradsko društvo. Čovek jakih emocija, ali se ne trudi da ih kontroliše. Tipičan je predstavnik ruskog plemića. Njegova karijera je potraga za samim sobom. Oduševljava se Napoleonom i njegovim idejama i oslobađa svoje kmetove. Smatra se kao jedan od dva Tolstojeva alter ega (drugi je knez Andreja) Andreja Bolkonski - inteligentni, ironični i hrabri borac, Pjerov prijatelj, suprug je šarmantne Lize, i tek počinje da pronalazi mir u svom bračnom životu. Smatrajući petrogradsko stanovništvo nezanimljivim, odlazi u pomoć Kutuzovu pred nadolazeći rat sa Napoleonom. Za njega patnja i smrt nisu tako strašni kao moć koja omogućava ljudima da ih nanesu.

Marija Bolkonska - sestra kneza Andreje, duboko je religiozna mlada žena, bez senzualnosti, ružna, ali sa lepim očima. Tokom ratnih zbivanja u pomoć joj dođe knez Nikolaj Rostov. Zaljubljuju se, ali ih splet okolnosti sprečava da ljubav realizuju brakom. Najzad, u jesen 1814. sklope brak u kojem su imali četvoro dece.

Nataša Rostova Iako je upoznajemo kao romantičku devojčicu, sa vremenom se njena ličnost razvija, i nakon proživljenih patnji, nalazi sreću sa Pjerom. Za Tolstoja ona je idealna žena, atraktivna i bajna kao dete; njena izražajnost i spontanost su prirodni; osećajna je i dušom reaguje na muziku i ples.

Nikolaj Rostov, Verin i Pećin brat, na početku romana on studira sa željom da služi svojoj zemlji kao husar u borbi protiv Napoleona. Mašta o slavi na bojnom polju. Ti snovi su podriveni nakon ranjavanja. Pošten je jer odbija da koristi uticaj porodice za napredovanje u vojsci. Na kraju se ženi bogatom naslednicom Marijom Bolkonskom.

Sonja Rostova "sterilni cvet", kako je nazvana u knjizi, siroče i nećaka grofice Rostove. Ona i rođak Nikolaj su aljubljeni, uprkos tome što to grofica ne odobrava, čak su se i verili. Kad se Nikolaj zaljubi u Mariju Bolkonsku, duboko je povređena. Ne pristaje da se uda za Nikolajevog druga Dolohova, iako i grofica podstiče tu vezu.

tabanovic.comNapoleon Bonaparta Posle briljantne pobede kod Austerlica, krenuo je u pohod na Rusiju. U junu 1812. Francuzi (800.000 vojnika) su ušli na rusku teritoriju, no Rusi su se povlačili paleći sela. Naišli su na Ruse koji nisu hteli pregovarati. Mnogobrojna francuska vojska često je bila bez hrane, počele su se širiti bolesti, a često su stradali i konji. Do prve, i jedne od najkrvavijih bitaka toga doba, došlo je kod (Borodina). Napoleon je do te bitke već izgubio polovinu svoje vojske. Rusi su se odlučili povući i francuska je vojska ušla u (Moskvu). Ali, ruski su vojnici zapalili grad i Napoleon se morao povući. Nakon povlačenja iz Moskve glad, ruska zima i povremeni gerilski napadi ruske vojske uništili su francusku vojsku od koje je ostalo samo 5000 ljudi.

General Kutuzovtabanovic.coml

Skromni general, čija umerenost i skromnost na kraju spašavaju Rusiju. Posle najveće bitke u istoriji kod Borodina, koja se završila neodlučno, u kojoj je pola ruske i četvrtina francuske vojske izginulo ili ranjeno, Kutuzov se vratio na strategiju o povlačenju kao načinu da se spasi ruska vojska. Cena je bila gubljenje Moskve. Međutim, posle toga, Napoleon je bio prisiljen na povlačenje, a ruska vojska ga je sve vreme progonila, pa su samo mali delovi njegove vojske napustili Rusiju.

Car Aleksandar Pavlovič, ruski car, potpisnik mirovne povelje sa Napoleonom 1807.

Peća Rostov - 16-godišnji oficir, koji junački gine 1812. godine. Ana Pavlovna Šerer: I pored svojih 40 godina bila je puna živosti i vatrenosti. Bila je jedna od najuticajnijih ličnosti na starom dvoru carice Marije Fjodorovne, mislila je i osećala samo ono što je mislila i osećala njena visoka zaštitnica , i da su se njena mišljenja poklapala sa "vladajućim". Mnogi likovi u romanu Rat i mir bili su inspirisani ljudima iz Tolstojevog života. Nikolaj Rostov i Marija Bolkonska su bazirani na Tolstojevim roditeljima, dok je Nataša oblikovana prema njegovoj sestri. Pjer i knez Andreja podsećaju u mnogome na Tolstoja samog, i mnogi ih smatraju njegovim alter egoima. (U to vreme bilo je krajnje inovativno imati i jednog, a kamoli dva alter ega u romanu, koji su uz to sukobljeni po pitanju stavova, ali se dopunjuju.) Postoji i veliki broj manje značajnih likova, koji se bukvalno pojavljuju samo u jednom poglavlju. Ali neki zaista nisu tako minorni, poput

Platona Karatejeva, koji ima krucijalnu ulogu u sazrevanju Pjera Bezuhova.

Negativci:

U ovu kategoriju ja bih svrstao kompletnu porodicu Kuragin: oca. sina i kćer, i, naravno, nitkova kakav je Dolohov. Znam da je Tolstoj vešto, s osobitom namerom, birao imena likova s posebnim akcentom na opšte značenje reči. Ruski nisam učio, pa sam pokušao da doznam šta bi u prevodu moglo značiti prezime Kuragin. Mene odmah asocira na srpsku reč: KURVAR. Interesantno je da srpska reč: KURVA u ruskom znači: шлюха. Međutim, kad napišem KURVAR u ruskom dobijem Курвар. Ne znam da li elektronski prevod odaje pravo stanje, ali bilo kako bilo, meni ponašanje porodice Kuragin najbolje ilustruje srpska rečenica: Porodica kurvara. Sin Anatol i kćerka Elena to doslovce potvrđuju. Otac u mladosti, takođe, a u starosti "kurvaluk" se ogleda u činjenici da on po svaku cenu sinu i kćeri želi da obezbedi ugodan život bračnim vezama sa bogatim. Nesnošljivu mučninu mom želudcu stvaraju posebno scene u kojim sudeluje Dolohov kao oličenje zla, bezobzirnosti i neljudskosti. Onda i nije čudo što se druže Anatol i Dolohov.

Spisak likova:

1. Aleksandar I Ruski car 2. Jakov Alpatič 3. knez Arakčijev 4. Bagovut 5. knez Bagration 5. Barklej od Tolija 6. Bartolomej 7. Osip-Aleksejevič Bazdejev 8. grof Benigsen 9. poručnik Berg 10. Bertije11. knez Kiril Bezuhov 12. Pjer Bezuhov 13. Biljibin 14. Bolhovitinov 15. knez: A. Bolkonski 16. Liza Bolkonska 17. Marija Bolkonska 18. Napoleon Bonaparta 19. gospođica Buiren 20. Brusije 21. Vereščagin 22. Sergej-Kuzmič -Vjazmitinov 23. Vejeroter 24. Vilarski 25. general Vincingerod 26. Volcogen 27. Gerasim 28. Gervajs 29. major-gen. Grekov 30. Danilo 31. general Davust 32. Denisov 33. gospodin Desale 34. knez Dolgorukov 35. Dohturov 36. Dolohov 37. Dron 38. knjeginja: Ana Mihajlovna Drubecka 39. Boris Drubecki 40. Dunjaša 41. Žerkov 42. knez Žilinski 43. ljin 44. Mihail Ivanič 45. kapetan Jakovljev 46. Jermolov 47. general Kampan 48. Kolenkor 49. Žili Karagina 50. Karl od Austrije 51. Pjotr-Petrovič Konovnicin 52. knez Kozlovski 53. Vasilije Kuragin 54. len Kuragina 55. polit Kuragin 56. Anatol Kuragin 57. Platon Karatajev 58. Mavra Kuzminišna 59. general Kutuzov 60. Langeron 61. Loriston 62. Lazarev 63. Lavruška 64. general Mek 65. Magnicki 66. Ana Ignjatijevna Malvincev 67. Mišo 68. Miloradovič 69. Mitenka 70. Mitka 71. Mortimer 72. general Muton 73. Joakim Mirat 74. knez Nesvicki 75. Mišel Nej 76. knez Orlov-Denisov 77. Marija Ignatijevna Peronski 78/ Katarina Petrovna 79/ Pful 80. Platov 81. Rajevski 82. knez Rostopčin 83. knez Ilja Rostov 84. Natalija Rostov 85. Nataša Rostova 86. Nikolaj Rostov 87. Sonja Rostova88. Peća Rostov 89. Vera Rostova 90. Speranski 91. Stolipin 92. poručnik Teljanin 93. Tihon 94. Timohin 95. Tol 96. kapetan Tušin 97. Tutolmin 98. Ferdinand Austrijski 99. Marija Fjodorovna 100. Franc I Austrijski 101. Simeon Čekmar 102. Ana Pavlovna Šerer 103. Šmit 1o4. Šapovalov 105. Šerbinjin 106. Šinšin

Rat i mir prepričano - ovde

 

CONTACT