tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Idiot

Likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Knez Lev Nikolajevič Miškin

Glavni junak i protagonista romana. potomak je stare plemićke loze i daleki rođak gospođe Jepančin. On je plavooki epileptik u kasnim dvadesetim godinama. U Rusiju dolazi posle četiri godine provedenih u sanitariju u Švajcarskoj. Miškin je nevin, naivan, nepraktičan, saosećajan i neizmerno ljubazan, zbog čega ga većina likova u romanu smatra „idiotom“. Miškin je autsajder u ruskom društvu: oblači se kao stranac i ponaša se kao da nije svestan društvenih normi ruske aristokratije. Zapravo, on se razlikuje od ostalih ruskih aristokrata u nekoliko pogleda. Prvo, Miškin ne sledi društvene konvencije i ne plaši se njihovih sankcija, koje uglavnom dolaze u vidu podsmeha. U prvom delu odlazi kod Nastaseje Filipovne iako nije pozvan. U sebi misli da bi najgore što bi se moglo dogoditi bilo da mu se gosti nasmeju, a zatim izbace. Za ostale likove u romanu, poput Ganje, takva sramota bila bi apsolutno užasna; za Miškina, međutim, to nije velika stvar. Ne boji se da će mu se smejati. Kad mu se drugi smeju, on im se pridruži. Kada prvi put poseti Jepančine, devojke ga indirektno zovu magarcem, a zatim se smeju, ali i on se smeje s njima. Dalje, Miškin je vrlo otvoren i iskren. Novim poznanicima odmah saopštava svoju ličnu istoriju - uključujući i deo o tome kako je nekoliko godina živeo u sanatorijumu. Ne veruje u društveni razgovor, već više voli da odmah uskoči u raspravu o pitanjima koja su njegova glavna briga. Na primer, kada Miškin prvi put poseti Jepančine, odmah govori o javnim pogubljenjima i priča o Marie. Na zabavi za večeru kod Jepančinima, on žestoko raspravlja o velikim temama kao što su religija i budućnost aristokratije. Međutim, Miškin je krajnje naivan i zato ga prevare pripadnici visokog društva. Njihovo lažno prijateljstvo doživljava kao iskreno. Možda je njegova nevinost razlog njegove posebne sklonosti prema deci. Svet odraslih, međutim, za njega je previše površan i konvencionalan. Miškin se ne ljuti ni na koga, ma koliko stravičan bio postupak prema njemu. Posle Ganjinog šamara, Miškin ne uzvraća udarac i ne izaziva Ganju na dvoboj - uobičajeno sredstvo za akciju u to vreme. Umesto toga, Miškin kaže Ganji da se treba postideti i izlazi iz sobe. Kao odgovor na laž Burdovskog da je sin Pavliščeva, Miškin ne samo da se ne ljuti, već je i dalje spreman da finansijski pomogne Burdovskom. Čak i nakon što Keler napiše klevetnički i uvredljivi članak o Miškinu, knez i dalje uzima Kelera za kuma na svom venčanju. Lebedev neprestano laže Miškina i čak pokušava da ga uputi u ludnicu. Kad Lebedev to prizna, Miškin se samo nasmeje. Aglaja se stalno ruga i vređa kneza, ali to ga samo rastužuje. Kad Aglaja izrazi bilo kakvu želju za pomirenjem, Miškin je u ekstazi od radosti. Ukratko, knez Miškin se ne ljuti ni na koga, čak ni na Rogožina, koji ga skoro ubija.

Knez Miškin je možda krajnji hrišćanski ideal ponizne nesebičnosti i davanja. Pokušava da pomogne svima koje upozna i uvek potrebe drugih stavlja iznad svojih. Na kraju je spreman da se oženi Nastasjom Filipovnom jer oseća da je neophodno spasiti je, iako je umesto toga zaljubljen u Aglaju. Miškinovo saosećanje sa drugima ne poznaje granice. Predobar je za svet korumpiran novcem, požudom i individualnom sujetom. Krajnji rezultat je da on nehotice sam sebe uništava.

Anastasja Filipovna Baraškova

Neizmerno lepa, fatalana žena svojih dvadesetih godina koju mnogi od likova nazivaju "ludom". Nekad je Nastasja Filipovna bila štićenica Tockog. Kasnije, međutim, on ju je zavodio i učinio je svojom ljubavnicom dok je bila mlada žena. Ona krivi sebe za svoje nepoštenje. Iako voli kneza Miškina, smatra sebe nedostojnom udati se za njega. Nastasja otrči do Rogožina, koji je kasnije izudara do smrti.

Osramoćenja postupcima Tockog, ona optužuje samu sebe i pokreće tendenciju ka samouništenju. Spremna je da žrtvuje svoj život da bi nanela bol svom prestupniku. Na kraju I dela, Ptitsin izvodi primer japanskog običaja hara-kirija (javnog samoubistva). Zaista, ovo je upravo psihologija Nastaseje Filippovne. Spremna je upropasti život - bežeći sa Rogožinom - kako bi dokazala da je besramna žena i da je za njenu prošlost kriv Tocki. Na kraju, čak spremno odlazi u smrt, za koju zna da će je naći u Rogožinu. Nastasja ne može da prevaziđe inat i bes. Iako joj knez Miškin pokušava da pomogne nudeći joj ljubav iz sažaljenja, ona na kraju odbija njegovu ponudu. Ne samo da sebe smatra nedostojnom njegove ljubavi, ne može da se prisili da bude sa nekim ko voli drugu ženu. Ukratko, Nastasja Filippovna predstavlja lepotu i talenat koji su uništeni društvenim okolnostima.

Patren Semjonovič Rogožin

Tamnokosi Rogožin predstavlja svu tamu sveta romana koja je u suprotnosti sa svetlošću koju donosi knez Miškin. Rogožinova strasna ljubav prema Nastasji Filippovnoj dovodi do krajnje opsesije i odlikuje se ljubomorom i nasiljem. Pretukao ju je i na kraju ubo nožem do smrti. Rogozhin potiče iz dugog niza trgovaca i u skladu sa ovim nasleđem pokušava da se dodvori Nastasji nudeći joj novac. Njegova veza sa novcem dalji je znak degradacije i moralne korupcije koju njegov lik predstavlja. Ako je knez Miškin ruski Hristos, Rogožin je verzija ruskog đavola. Zapravo, njegovo prezime sadrži reč " rog,"što na ruskom znači„ rog ". Dostojevski suprotstavlja Rogožinovu proždiruću strast Miškinovom saosećanju. Iako je kneževo sažaljenje jača od Rogožinove sveobuhvatne ljubavi, ona na kraju nije u stanju da spasi Nastasju Filippovnu od smrti.

Aglaja Ivanovna Jepančin

Prelepa dvadesetogodišnjakinja i najmlađa ćerka generala Jepančina i Lizavete Prokofjevne. Aglaja je govorljiva i detinjasta u svojim kapricima, ali takođe vrlo romantična i idealistkinja. Zaljubila se u kneza Miškina, ali nije u stanju da prihvati njegovu saosećajnu ljubav prema Nastasji Filipovnoj. Aglaja beži s muškarcem koji tvrdi da je poljski grof, koji je kasnije napušta.

Gavril Ardalionovič Ivolgin

Mršav, plave kose, mladić od dvadeset osam godina. Ganja je vrlo isprazan i ambiciozan. Iako je epitet osrednjosti, on teži originalnosti. Zaljubljen je u Aglaju, ali je spreman da se oženi Nastasijom Filipovnom radi 75.000 rubalja miraza. Nastasja ga zbog toga prezire.

Ivan Fjodorovič Jepančin

Pedesetšestogodišnji general. Jepančin je bogat i ugledan član peterburškog društva. Na početku romana žudi za Nastasjom Filipovnom. Počinje u srednjoj klasi, ali pošto je uglavnom prilično pronicljiv momak, polako se penje sve više i više. Šta ovo znači? Pa, prvo razmislite šta mora da uradi da bi stigao tamo gde jeste. Kad ga sretnemo, on je prijatelj sa Tockim, izopačenim aristokratom. Ne samo da su prijatelji, već i jasno dele neka interesovanja. Pogledajte kako Jepančin zapravo ide i kupuje dragulje za Nastasjin rođendan. Kasnije počinje više da sluša svoju suprugu i prestaje da se okuplja sa kriminalcima. Pa ipak, uprkos činjenici da on očigledno samo pada pod utjecaj najuticajnije osobe u sobi, skloni smo da imamo relativno pozitivan osećaj o ovom liku. Da li je ovo opravdano? Zašto ili zašto ne?

Lizaveta Prokofjevna Jepančin

Daleka rođaka kneza Miškina i supruge generala Jepančina. Po svojoj volji i ekscentričnosti Lizaveta je veoma slična Aglaji. Njena najveća životna strepnja je pronalaženje muževa za tri ćerke.

Aleksandra Ivanovna Jepančin

Najstarija ćerka Jepančina, koja ima dvadeset pet godina i neudata. Iako su njeni roditelji zabrinuti za njen brak, oseća se vrlo mirno. Visoko obrazovana i dobro čita, ima talenta za muziku.

Adelaida Ivanovna Jepančin

Srednja ćerka Jepančina, koja ima dvadeset tri godine. Adelaida je, kao i njena starija sestra, veoma kultivisana i izražava talenat za slikaestvo. Ona je zaručena za princa Š.

Hipolite Terentjev

Dobro zna da mu se približava smrt i oseća se kao izgonitelj prirode. Pokušava da se ponovo uspostavi zagovarajući sopstvene poglede na život i moral u svojoj "Suštinskoj izjavi", a zatim i pokušajem samoubistva, što se pokazuje neuspešnim. Zaljubljen u Aglaju, Hipolita je prijatelj Kolje i sina Madame Terentjev, ljubavnice generala Ivolgina.

Afanasije Ivanovič Tocki

Aristokrata koji je odgojio i zadržao Nastasju kao ljubavnicu, Tocki sada želi da je oženi Ganijom kako bi se zaštitio. Znaš šta je čudno? Kako Tocki potpuno nestaje iz ovog romana. Znate, započinje poput svih najboljih zlikovaca, svi puni seksualne izopačenosti i nemoralnosti. Uporedite ga sa drugim sličnim degeneriranim aristokratskim zločincima poput Lorda Stejna iz "Vaniti Faira", markiza St. Evremondea iz Tale od dva grada , i naravno, svima omiljenim, grofom Drakula. Tocki uzima mladu devojčicu siroče, podiže je do adolescencije i onda je primorava da bude njegova ljubavnica, zauvek uništavajući joj šanse za normalan život. Obično bi takav lik dobio zasluženu kaznu u poznatoj teoriji da dobro na kraju pobeđje zlo. U ovom romanu, međutim, najpodlije i opipljivo zlo od svih likova (ozbiljno, čak i Rogozhin tu i tamo dobije nekoliko dodavanja) jednostavno nestane i nikad se više ne čuje. Zašto mislite da ga Dostojevski uklanja sa scene? Kakav bi efekat imao na roman da je u Pavlovsku?

Jevgenij Pavlovič Radomski

Mladi i smešni udvarač Aglaje Jepančinove. Bovši oficir. Priča se da je veoma bogat. Čovek razuma, na kraju romana često posećuje Miškina u švajcarskom sanitarijumu.

Princ Š.

Dobar i inteligentni verenik Adelaide Jepančin, koji kasnije postaje njen muž. Marljiv je, obrazovan i veoma bogat.

Lebedev

Skitnica, pijanac, lažov i na kraju udovac. Na početku romana Lebedev je deo Rogožinove bande. Kasnije iznajmljuje knezu Miškinu nekoliko soba u svojoj letnjoj vikendici u Pavlovsku.

Ivan Petrovič Ptičin

Običan čovek star tek trideset godina koji uspeva da prikupi veliko bogatstvo tako što je zelenaš (pozajmljuje novac za kamatu). Ptitsin je kasnije suprug Varije Ivolgin.

Ardalion Ivolgin

Ganjin otac, bivši general. General Ivolgin izgubio je krug prijatelja u visokom društvu zbog neprestanog pijenja i laganja.

Nina Aleksandrovna Ivolgin

supruga generala Ivolgina. Dostojanstvena žena od pedeset godina, majka je Varje, Ganje i Kolje Ivolgina. Uprkos tome što suprug laže i drži ljubavnicu, ona ga sažaljeva i čak pomaže Hipolitu.

Varvara Ardaljonovna Ivolgin (kasnije Ptitsin)

Ganjina dostojanstvena dvadeset trogodišnja sestra. Varja je među likovima koje pripovedač smatra običnim ljudima. Pokušava da pomogne svog brata prijateljstvom sa Aglajom Jepanchin, ali bezuspešno.

Nikolaj Ardalionovitch Ivolgin

Ganjin brat tinejdžer. Kolia je jednostavan i dobronameran dečak koji se sprijatelji sa knezom Mishkinom, koga izuzetno poštuje. Kolja je takođe prijatelj sa Hipolitom, koga posećuje tokom njegove bolesti sve do Hipoljetove smrti.

Ferdiščenko

Ružan i bezobrazan. Stanuje kod Ivolgina na početku romana. Ferdiščenko teži da bude originalan, ali većina ga s prezirom gleda kao pijanca i amoralnog skitnika.

Burdovski

Mladić koji laže da je sin Pavličev, pokojnog Miškinovog dobrotvora. Burdovski pokušava da iskoristi lažnu tvrdnju kako bi stekao pristup delu kneževog nasledstva.

 

O piscu ovde

 

Zločin i kazna - likovi

 

 

CONTACT