tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lektira

Gospođa ministarka - likovi

Autor: Petar Jokić, nastavnik

Živka

Obična, prostodušna domaćica Živka Popović živi mirnim životom, okupirana, kao sav normalan svet, brigom kako sastaviti kraj s krajem do sledeće plate. Ali, kad joj muž, sticajem okolnosti, postane ministar, ne može da uskladi želje sa svojom primitivnom patrijarhalnošću. Želi da promeni zeta jer je neškolovan, ne zna jezike i ne napreduje u službi. Od sina Rake, mangupčeta, zahteva da se druži sa decom engleskog konzula. U pomodarstvu podseća na Femu iz Sterijine Pokondirene tikve. Da bi postala "otmena dama", ona će se žrtvovati da nauči bridž, da puši, mada se od duvanskog dima guši u kašlju; da "nabaci" ljubavnika po dužnosti, da se vozi ministarskim fijakerom samo da je vidi svet. Takvo njeno ponašanje dovodi do sukoba u porodici, a zatim i do društvenog skandala. To izaziva pad Vlade, gubitak ministarskog položaja, a sa njim i svih privilegija i blagodeti. Pred njom su bila širom otvoena vrata blagostanja, ali ona, kao ribareva žena u bajci Ribar i zlatna ribica, nema mere u prohtevima, pa na kraju se vraća tamo gde je i bila u mirnu baru žabokrečine.

Sima Popović

Živkin muž, čovek iz senke slikan je između reodova ove komedije. Od sina Rake doznajemo da je bio loš đak, jer je ponavljao četvrti razred. Od zeta Čede čujemo da neće da se prlja i hoće da ostane pošten, pa odbija da zetu izradi zajam kod Klasne lutrije. Međutim, u tome nije dosledan, jer narodski rečeno pravi je šonja kad ženinom "ljubavniku" izradi klasu, mada je dotični unapređen samo pre tri meseca.

Dara

Živkina kći pomalo liči na Evicu iz Pokondirene tikve. Iskreno se raduje očevom unapređenju, a suprostavlja se majčinom izopačenom ponašanju, kojoj je ministarski položaj muža pomutio razum. Dara voli Čedu takav kakav je. Kad je ona zadovoljna, šta se tu drugi pitaju.

Čeda

Živkin zet je lukav i osvetoljubiv. Sa Darom se oženio, više zbog miraza - nego iz ljubavi. Karijerista je i želi da iskoristi nov tastov položaj za napredovanje u službi, još od njega traži da mu izradi zajam kod Klasne lutrije. To što njegov tast hoće da ostane pošten za Čedu je lepo u teoriji, ali u praksi nije. Međutim, kad od tašte sazna da će ostati bez žene, smišlja osvetu, a zbivanja mu idu na ruku. Autor je članka u novima, koji će biti uzrok Siminoj ostavci. Dok ostali ukućani pate zbog gubitka privilegija, on slatko uživa u svojoj osveti.

Ujka-Vasa

U galeriji likova Živkine rodbine, posebno mesto pripada ujka-Vasi, bivšem policijskom činovniku, koji je zbog nepismenosti, izbačen iz službe. Voli kafanu, slatkorečiva ulizica, prepredenjak i lopuža. Čim u Živkinoj kući spazi kutiju cigareta, vadi ih i trpa u svoju tabakeru. Voli ulogu "drvenog advokata", snalažljiv i nametljiv, pa se ljudima uvlači pod kožu kao šuga. Organizuje porodičnu posetu kod ministarke, smiruje svađu između prija-Soje i tetka-Dace, odobrava i beleži njihove želje koje Živka treba da ispuni.

Kalenić

Iako ga niko nikad nije video do sada, tvrdi da je Živki rod, i da mu je majka na samrti pre 20 godina rekla kad mu bude teško, da se obrati Živki ministarki. Drzak je u svojoj nametljivosti toliko da preuzima ulogu voditelja i Vasi diktira šta treba da zapiše. On ima "skromnu" želju da ga vrate u službu iz koje je izbačen pre godinu, ali povratak mora biti sa unapređenjem. Drukčije ne prihvata.

Dr Ninković

Predstavnik diplomatskog kora, koji uspešno koristi prostakluk ministarskih žena za napredak u karijeri. On ih podučava otmenom ponašanju i odevanju, glumi ljubavnika po dužnosti: "Čim kabinet da ostavku i ja dam ostavku" - kaže on.

Anka

Živkina služavka. Njeno ponašanje u kući zavisi od para. Kad joj plata kasni tri meseca, kafu će poslužiti tek za pola sata. Kad joj gazdarica obeća povišicu, spremna je da Živkinog zeta namami u svoju sobu. Dakle, tipična predstavnica ovog staleža.

Raka

Živkin sin, mangupče, više voli ulicu nego školu. Tuče se sa vršnjacima, pa mu je odeća pohabana. Učiteljici engleskog jezika opsovao je mater samo što ga je terala da jednu reč ponovi deset puta; sinu engleskog konzula razbio je nos zato što mu je rekao "olrajt". Kad ga zamolite da nešto ne uradi, on baš to čini, čak iako ga platite za uslugu. Tu njegovu inatdžijsku osobinu dobro je iskoristio Čeda, Živkin zet. Opšti utisak da je Raka mamin sin.

Rista Todorović

Kožarski trgovac i počasni konzul Nikarague je lakrdijaš kao pojava i figura. No, kad iz njegovih usta čujete da mu ne smeta to što će se oženiti tuđom ženom, kao što mu ne smeta kad kupi kuću kad zna da je sad njegova, smeh utihne, Dara mu se dopada, a potrebna mu je i radi veze u višim krugovima. Nušić, očito nije voleo ovaj soj ljudi-gmizavaca, pa Ristu slika i kao slabića i kukavicu koji i od pomisli na to da bi zbog prosidbe udate žene mogao nastradati, beži pod suknju.

 

O piscu - ovde

 

Gospođa ministarka - prepričano ovde

 

CONTACT