tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Poreklo stanovništva

Mačvanski Pričinović

DržavaZastava Srbije Srbija
OkrugMačvanski
OpštinaŠabac
Položaj

44° 50′ 54 SGŠ

19° 38′ 03 IGD
Površinakm²
Nadmorska visina63m

Populacija (2002)

- broj stanovnika

- gustina

1976

st./km²
Poštanski broj15211
Pozivni broj 015
Registarska oznakaŠA
Tabanović

STANOVNIŠTVO

Doseljeni u 18. veku

Ružić su najstariji rod u Pričinoviću, doseljen iz Miličinice, sela u Podgorini. Od njih su današnje familije MIJATOVIĆI (Nikoljdan, 28-3 k), i od njih ŽIKIĆI (15-13 k), te TODOROVIĆI (14 k), i od njih MIĆIĆI (1 k). Iz Hercegovine, došli su: LOLIĆI (Nikoljdan, 138 - 5 k). BAĆANOVIĆI (Mrata, 32-14 k), i od njih ĐUKIĆI (11-2 k), a od ovih MANDIĆI (7-5 k); od Baćanovića ima odseljenih u Prnjavoru. Iz Crne Gore su: ĐURIČIĆI (Nikoljdan, 3-1 k); jedan su rod sa ševaričkim; od njih ima odseljenih u Glušcima. TOMIĆI (Miholjdan, 44-2 k), i od njih GAJIĆI (12 k), jedan su rod sa uzvejačkim. KNEŽEVIĆI (Miholjdan, 9 k), iz Belja, kod Kolašina; po predanju, doseljena dvojica braće i sestra Jela; od jednog brata, koji je ostao posle bežanije u Sremu, u selu Platičevu, današnji su Vukadinovići, a od sestre Jele - današnji Jelići, u Pocerskom Dobriću; staro prezime Vukadinovići. JOVIČIĆI (Jovanjdan, 8-4 k), došli iz istog mesta zajedno sa Kneževićima. Iz Bosne, prešli su: BABIĆI (Jovanjdan, 24-6 k); po predanju, doselio ih Stepan Rakoci; u seoskom groblju postoji njegov nadgrobni spomenik, iz 1772. godine; od njih ima, odavnina, odseljenih u Metkoviću. GEMOVIĆI (Đurđic, 9-4 k), i JEVREMOVIĆI (32-4), jedan su rod; od Gemovića ima odseljenih u Uzveću.

ARNAUTOVIĆI (Đurđevdan, 7-3 k), od roda Vukomanovića, doseljeni iz Podgorine; po predanju doselila četvorica braće, od kojih - trojica odu u Badovince, a četvrti ostane u Pričinoviću; jedan su rod sa badovinačkim Arnautovićima. LOVČEVIĆI (Stepanjdan, 4-1 k), jedan su rod sa Lovčevićima (Didićima) i Davidovićima u Bogatiću, i Radukićima u Dublju; doseljeni iz Crne Gore. BERIĆI 1 (Nikoljdan, 33 k), smatraju da su jedan rod sa Berićima u Bogatiću; zašto su promenili slavu, ne znaju da objasne. KULEZIĆI (Mrata, 5-1 k), od roda su Kuleza; doseljeni sa planine Rudnik u Srbiji;" isti su rod sa Kulezićima u Prnjavoru.

Doseljeni početkom 19. veka - od 1. srpskog ustanka do 1829. godine

AVRAMOVIĆI (Tomindan, 7-2 k), od Kozarevića, iz Salaša Noćajskog; dvojica braće Kozarević dovedeni uz mater, koja se preudala za Avrama Jevremovića. BERIĆI 2 (Đurđevdan,1 k); Radivoj Berić usinio Živana Grujića, iz Ribara. DRAŠKIĆI (Stepanjdan, 4 k), ne znaju poreklo. ERČIĆI (Ćirilovdan, 20-9), od roda su Đukića; doseljeni iz Cikota, u Jadru starinom su iz Hercegovine; po predanju, doselila se baba Erka. NIKOLIĆI (Avramije, 13-2 k), jedan su rod sa Pavlovićima u Tabanoviću, i Nikolićima III u Štitaru; doselila se braća Sima (Nikolići - u Pričinoviću), Pavle (Pavlovići), i Nikola (Nikolići 3 - U Štitaru).

Doseljeni između 1829. i 1863. godine

LAZAREVIĆI (Đurđevdan, 6k), ne znaju poreklo.

Doseljeni krajem 19. i početkom 20. veka.

PETROVIĆI (Nikoljdan, 4-1 k), ne znaju poreklo. JURIŠIĆI (Đurđevdan, 1-2 k); došao Milan ćurčija, iz Bogatića, 1874. godine; uljez u Jevremoviće.

Priredio: Petar Jokić

Stanovništvo Tabanovića

 

CONTACT