tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lekovite biljke

Divlja ruža

Autor: Petar Jokić

tabanovic.com

Raste u obliku uspravnog grma, sa trnovitim granama. Boja može varirati od svetlo do sjajno roze. Kada cvetovi otpadnu, formira se plod poznat kao šipak, u stvari narandžasta bobica. Šipak je jedna od vitaminima najbogatijih biljaka, koje uopšte postoje. Ruže cvetaju od maja do jula i u ovo vreme celu svoju okolinu obogaćuju divnim mirisom. Šipak se bere u jesen. Šipak se u toku jeseni i zime može koristiti u sirovom stanju, ali on se može i sušiti i piti kao čaj, koristiti samleven ili za pravljenje marmelade. Smatra se, da se kuvanjem gubi oko 50% vitamina C, a sušenjem oko 75%. Šipak je zbog svog bogatog sadržaja vitamina C odlično sredstvo za lečenje prehlada, bolesti grla i gripa. Ako se cvet divlje ruže potopi u ključalu vodu, dobiće se ukusan čaj, kiselkastog ukusa, koji umirujuće deluje na ljudski organizam. Tako de se i od oljuštenih grana i korena biljke može spravljati čaj koji blagotvorno deluje na prehlade. Ranije je čaj od šipka korišćen za izbacivanje kamena iz žuči iz bubrega, kao i za prečišćavanje krvi kod obolelih od jetre. Tada se destilovana voda lišća i cvata koristila za jačanje srca, podsticanje duha i savladavanje telesnih slabosti svake vrste, na koje je delovalo blago rashladno svojstvo biljke. Stari narodi su šipak koristili zajedno sa nanom i malinama kao čaj za očuvanje dobrog telesnog i duhovnog stanja, kako kod odraslih tako i kod dece. Ružina vodica koja se spravljala od latica biljke, korišćena je u stara vremena u tinkturama za oči, da bi kod kijavice zaštitila oči od neprijatnih nuspojava. Travari su divlju ružu takođe koristili za eliminisanje manje prijatnih mirisa onih biljaka, koje su se morale uzimati u medicinske svrhe. Lišće ruže se i danas još uvek prerađuje u ulje, koje nalazi primenu u proizvodnji parfema ili vodica za kosu, a suve latice se stavljaju u mirišljave vrećice, koje se drže u ormarima i fiokama.

Prirodni afrodizijaci

Umesto da pijete Viagru probajte prirodnim putem:

Ljute papričice

Ljutina papričica dolazi iz hemikalije capsaicin koja stimuliše nerve završetke, povećava puls i pojačava znojenje. Naučnici veruju da konzumiranje ljute hrane oslobađa endorfin, hemikaliju koja ljude čini uzbuđenijim.

Čokolada

Čokolada pruža osećaj blagostanja i uzbuđenja. Što više kakaoa to više i uzbuđenja, pa preporučujemo takozvanu crnu čokoladu.

Špargle

Špargle obiluju vitaminom E koji pomaže proizvodnju seksualnih hormona i koji je neophodan ukoliko želite da vodite zdrav seksualni život.

Ostrige

Ostrige su bogate cinkom, mineralom koji je potreban za proizvodnju testosterona. Ovaj hormon je bitan za muški seksualni nagon ali i stimuliše i ženski libido.

Banane

Pored toga što izgledaju zanimljivo, banane imaju i enzim bromelain koji pomaže kod erekcije.

Alkohol

Umerene količine alkohola takođe deluju kao afrodizijak jer pojačavaju seksualnu želju i kod muškaraca i kod žena.

Med i orasi

Naravno nismo zaboravili ni srpski tradicionalni afrodizijak - med i orahe. Navodno je ovaj miks toliko efikasan da se po planinama centralne Srbije prodaje kao Zlatiborski...

Lek protiv zubobolje:

Beli luk je provereno dobar prirodni lek protiv jake zubobolje. Najbolje je ako se žvaće, ali pomaže i kad se izgnječi čenj belog luka i tom smesom maže oboleli zub i sluznica oko njega. Međutim, treba imati u vidu ljutinu ove biljke koja je skoro bolna. Ako je zub šupalj efekat belog luka je veći kad se isceđeni sok stavi u šupljinu. Sličan efekat ima kuhinjska so i alkohol, ali se ne sme gutati.