tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lekovite biljke

Breza

(BETULA PENDULA)

Autor: Petar Jokić

tabanovic.comBreza je jedna od najstarijih vrsta drveta na svetu. U spoljašnjoj primeni čaj od kore ili lišca breze važio je kao odličan lek protiv kožnih oboljenja i oteklina. Veruje se da čaj od pupoljaka i listova rastvara kamenje u bubrezima, odličan je diuretik, a ubrzava zarastanje rana i podmlađuje tkivo. Listovi breze smanjuju holesterol, čiste krv i deluju protiv bolesti jetre. Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog pritiska.

ČAJ ZA IZBACIVANJE MOKRAĆE

Priprema: U 2 decilitra vrele vode naspete izvišnu kašičicu suvog lišća breze. Ostavite desetak minuta, a zatim procedite. Pijte jednu šolju između obroka.

Pelen

BELI PELIN (Artemisia absinthium)

 

tabanovic.comPelen se koristi kao čaj, tinktura i ekstrakt. Za pripremanje čajeva važno je i da se cvasti, listovi ili suvi prašak ne kuvaju već se samo popare, kao i da se čaj pije nezaslađen, pre jela. U narodu se upotrebljava protiv crevnih parazita, za stabilizovanje menstruacije, protiv šećerne bolesti, za jačanje, protiv groznice.

Čaj od pelina

Priprema: Kašičicu pelina preliti sa 2 decilitra vrele vode. Ostaviti 15 minuta, zatim procediti. Pije se 3 šoljice dnevno, pre jela, najduže 7 dana.

Upozorenje:

Ovaj čaj je zabranjen trudnicama i osobama koje imaju krvarenje u želucu. - Da bi se sprečilo trovanje pelenom trebalo bi se tačno pridržavati uputstava o upotrebi njegovih preparata, a nipošto ne smeju da se prekorače ni naznačeno vreme uzimanja ni količina preparata.

Moje iskustvo

Bolujem od diabetesa tip 2. Proteklu godinu dana šećer u krvi, uprkos raznim medikamentima, nisam mogao da obuzdam. Bio sam spreman da pređem na insulin. Ali pre toga rešio sam da oprboam čudotvorno dejstvo pelena. Napunio sam jednu litarsku bocu ovom biljkom; dolio domaće šljivovice koliko je moglo da stane. Posle nekoliko dana, uzeo sam oko 1 dcl ovog preparata i pomešao sa nepunim litrom šljivovice. Počeo sam da pijem jednu čašicu (0,3dcl) ovog preparata ujutro našte, i prijatno sam bio iznenađen, šećer se vtatio u normalne granice. Istina, istovremeno sam konzumirao i 4 mg Amarila u jutro i uveče. Pre neki dan smanjio sam dozu Amarila na 2 mg, a šećer mi je i dalje OK. Sad razmišljam da potpuno izbacim Amaril. Zašto? Pre tretmana sa pelenom šećer mi je ujuto bio u skali od 8 do 10, a sad je za proteklih 7 dana prosesk 5,3.

 

 

>
CONTACT