tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lekovite biljke

Bokvica

Autor: Petar Jokić

tabanovic.com

Bokvica deluje na čišćenje krvi, umirivanje bolova i oslobađanje otrova. Kao čaj ili obloga deluje na otvorene rane kada se radi o lečenju starih ili novih rana, odnosno, uboda ili ujeda. Ona ima kako kod unutrašnje tako i kod spoljne primene istu snagu lečenja i zbog toga je korišćena za lečenje čira, na želucu ili crevima i upala u ovom području kao i za lečenje bubrežnih bolesti ili bolesti žuci. Kao kupka ili obloga umirujuće deluje na bolove u svim oblicima. Preporučuje se da se lišce bokvice potopi u ulje i ostavi preko noći da se osuši, a zatim se stavi na stopala pre nego što se obuju cipele, jer su ljudi rođeni u znaku Ribe podložni tegobama u stopalima i nogama, pri čemu bokvica ovako primenjena deluje na smirivanje bolova. Umirujuće unutrašnje dejstvo bokvice može da pomogne ovim ljudima da svoje unutrašnje organe održe u dobrom zdravstvenom stanju, ukoliko se nalaze u melanholičnom duševnom raspoloženju. U tim trenucima podložni su upalama u području želuca i creva što je posledica prevelike brige za mnoge stvari. U spoljnoj primeni bokvica pomaže da se savladaju svi oblici kožnih bolesti, koje se javljaju kao posledica stresa i briga.

Bokvica i med

U našoj narodnoj medicini najčešće su se koristili bokvica i med za lečenje želuca. Svežu bokvicu dobro operite pod jačim mlazom vode. Nakon toga, sitno je iseckajte, sameljite, stavite u sokovnik i dobro promešajte, pa iscedite tečnost. Na 1 dcl ove tečnosti - dodajte 20 grama meda. Zatim, ponovo sve dobro izmešajte, sipajte u staklene teglice i čuvajte u firižideru. Jedna kašičica ovako napravljenog sirupa uzima se tri puta dnevno pre jela.

Čaj od bokvice

Za lečenje želuca dobar je i čaj od bokvice. Jednu kašiku osušenih listova, korena ili semena bokvice, prelijte vrelom vodom. Ostavite da stoji 10 minuta. Pije se topao ili hladan, a ne preporučuje se trudnicama i doiljama.

Babnjak

tabanovic.com

Izuzetno je korisna i višestruko primenjiva biljka. On se, takođe, zove divizma, ili mala divizma. Sa ove stabljike, koja može dostići visinu od 1 do 2 m, pružaju se mali dlačicama obrasli, svetlo-žuti, crveni, purpurni i crvenkasto-braon cvetovi. Plod babnjaka je u obliku čahure. Ova biljka raste u svim oblastima, može se naći kako u gradskim tako i u seoskim predelima. Babnjak je dugo godina, u svim zemljama u kojima raste, korišćen u lekovite svrhe. Od lišca ove biljke priprema se čaj koji deluje umirujuće na sluzokožu i uspešno savladava bolesti žuci, bubrega i jetre, otklanja nervozu i uopšte deluje na stezanje tkiva (kao stipsa). Babnjak je primenjivan kao lekovito sredstvo protiv plućnih i srčanih tegoba, ali zbog svog umirujućeg dejstva na ove organe smiruje i bolesti bubrega i žuci i jača nervni sistem, Starosedeoci američkog kontinenta koristili su lišce ove biljke za pušenje umesto duvana. Kada se puši ili sagoreva kao tamnjan utiče na smirivanje plućnih tegoba i njihovih posledica — astme i bronhitisa. Ulje dobijeno iz cveta babnjaka dugo vremena je korišćeno za lečenje bolova u uhu, bradavica, podliva, ogrebotina. Spolja primenjen, čaj uspešno leči hemoroide, čireve, tumore, otoke guše i slabost mišica.

Lek za prehladu, promuklost i kašalj

Cvet babnjaka (divizme) pomeša se sa jednakim delovima podbela, belog i crnog sleza i žalfije. Tri velike kašike mešavine prelije se sa pola litre ključale vode, tome se doda tri velike kašike meda, potom se poklopi i ostavi da odstoji sat vremena, a nakon toga se procedi. Piti jednu do dve šoljice dnevno. Ovaj čaj idealan je i za lečenje bronhitisa, pije se po jedna velika kašika na svakih sat vremena.

Recepti za jačanje vida

Svež cvet babnjaka (divizme) prelije se bademovim ili maslinovim uljem i ostavi da odstoji na toplom 4-6 nedelja. Ovim uljem mazati oči dva do tri puta dnevno.

 

Lek protiv raka

 

 

CONTACT