tabanovic.comtabanovic.com

Dobro došli na sajt za lektiru, gramatiku, testove, horoskop i snove

Lekovite biljke

Amla

Indijski ogrozd, ribizla,

lat. Emblicа officinalis

Autor: Petar Jokić

Šta je Amla?

tabanovic.com tabanovic.com

Amalaki-Emblica officinalis, jednostavno voće iz Indije, je zvezda u istočnoj medicini već hiljadama godina. Nepoznat na zapadu, ovaj plod ima istorijsko počasno mesto u starom indijskom načinu lečenja poznat kao Ayurveda sistem, koji opisuje ovo voće kao vrlo važno za obnovu ćelija, na delovanje imunološkog sistema i ukupnu vitalnost. Uzgaja se u podnožju Himalaje, Amalaki , (emblica officinalis, takođe poznat kao Amla na Hinduskom, ili Indijski ogrozd), je cenjen i u Indiji se smatra svetim. Moderna istraživanja otkrivaju da drevna znanja i tradicija u vezi Amalakija imaju bazu u činjenicama i da zaista deluju na zdravlje i imunitet. Istrživanja pokazuju da ovo voće ima pozitivno dejstvo: kao tonik za srce, afrodizijak, antipiretik, protiv dijabetesa, cerebralne i gastrointestinalnog tonera. Amla je takođe efikasna za respiratorne tegobe, podiže nivo ukupnih proteina i pomaže održavanje telesne težine zbog bogatstva u hranljivim materijama. Iako je oko jedan inč (1 Inch = 2.54 cm) u prečniku, Amla voće ima istu vrednost kao i dve pomorandže. Prirodne prednosti i lekovita svojstva: Sveže voće je lagan, laksativ i diuretik. Kašika svežeg soka i meda je mešavina veoma dragocen lek za lečenje nekoliko bolesti. Treba ga uzimati svako jutro. Njegova redovna upotreba će promovisati energiju u telu u roku od nekoliko dana. Kada sveže voće nije na raspolaganju, suvi prah se meša sa medom.

1. Šta su antioksidansi i kako Amla pomaže?

Antioksidansi su supstance ili hranljive materije u hrani koje mogu sprečiti ili usporiti oksidаtivna oštećenja u telu. Kada ćelije koriste kiseonik, one, prirodno, proizvode slobodne radikale (jednostavnim rečima nus-proizvode, koji mogu da izazovu oštećenja. Antioksidansi deluju kao "čistači" slobodnih radikala, a samim tim sprečavaju i popravljaju štete od slobodnih radikala. Zdravstveni problemi kao što su bolesti srca, mišićne degeneracije, dijabetes, rak itd. su posledica oksidativnog oštećenja. Vitamin C se smatra dobrim antioksidantom. Amla je veoma bogata vitaminom C koji služi toj svrsi.

2. Zašto je potrebno da se Amlа uzima svakodnevno?

Dobar san nam je neophodan, ali za naš imunitet to nije dovoljno jer smo tokom dana uneli u telo milione mikroorganizama previše! Tu je vaš imunitet da vas odbrani od te smrtonosne nevidljive strukture. Uklonite svoj imunitet samo za sat vremena i vas više nema. Amla povećava imunitet kontinuirano i održava telo iz dana u dan, otklanjajući infekcije. Ona, ne samo da čuva telo od nečistoća, nogo i štiti od svih onih mikroorganizama koji nas okružuju.

3. Možemo li uzimati Amlu iako ne bolujemo od nekih bolesti?

Naravno, Amla povećava imunitet i podmlađuje telo. Uzimajući je ona vas oslobađa od stresa, dnevnih i sezonskih infekcija. Ona takođe štiti srce od bilo kog problema. Amla je dokazano digestivni toner, tako da pomaže u varenju. Vitamin C, najbolji je iscelitelj i manjih rana bez ikakve pretnje. Amla je dnevni zdravstveni dodatak koji vam može pomoći u održavanju telesne težine, a takođe je najbolja za vašu kožu lečenje akni, ekcema, alergije kože i manjeg osipa. Iako nemate bilo koju bolest, Amla će vam pomoći da se od njih oslobodite u budućnosti!

4. Amla je kiselog ukusa, da li ona proizvodi kiselost?

Ne, uopšte. U stvari, u Ajurvedi, Amla se smatra jednim od najboljih lekova za kiselost! Amla nije voće samo kiselog ukusa. Ona sadrži pet ukusa (osim slanog ukusa) koji su dobro izbalansirani. Pijte običnu vodu nakon Amla voća, voda je slatka!

Šta leči?

Respiratorni poremećaji

Ovаj lek je veomа koristаn tonik u borbi protiv rаznih respiratornih poremećaja. To je posebno važno za sezonski kašalj i hladno vreme. Amla je takođe korisna za rekurentne respiratorne infekcije, kao što su tonsilitis, sinuzitis i bol u grlu.

Dijabetes

Amla, sa svojim visokim sadržajem vitamina C, se smatra vrednim u lečenju dijabetesa. Amalaki Vegi kapsule uz čašu svežeg soka gorke tikve, uzimati dnevno; za dva meseca će stimulisati ostrvca Lengerhаns IE-izolovane grupe ćelija koje luče hormon insulina. Zbog toga, smanjuje nivo šećera u krvi kod dijabetičara. Dijetu ograničenja treba strogo poštovati, a uzimanje ove biljke je dodatna terapija.

Bolest srcа

Amla (Indijski ogrozd, ribizla) smatra se kao vrlo efikasan lek za srčana oboljenja. To blagotvorno deluje na tonove srčanog mišića i čini ih jakim. Srce tada pumpa krv besprekorno celom telu. Amla je poznata kao čuvar zdravlja jer, uništavajući heterogene elemente - regeneriše telesnu energiju.

Poremećаji oka

Amlu, uzimati sa medom, korisno je za očuvanje očiju. Takođe će biti od koristi u problemu konjunktivitisa i glaukoma. Ona smanjuje napetost na efikasan način. Generalno, dve kapsule dva puta dnevno sa pola šolje soka Amle izmešati sa medom dva puta dnevno se uzima u većini slučajeva.

Reumаtizаm

Amlа (Indijski ogrozd) je korisna u borbi protiv reumatizma. Amla Vegi-kapsule sa dve kašike soka treba uzeti dva puta dnevno za mesec dana u ovoj bolesti.

Skorbut

Kao izuzetno bogat izvor vitamina C. Indijski ogrozd je jedan od naboljih lekova za skorbut. Ona leči krvarenje desni i mrlje po telu.

Sprečava starenje

Amlа (Indijski ogrozd) sadrži element koji je veoma vredan u sprečavanju starenja i u održavanju snage u starosti. Poboljšava otpornost tela i štiti od infekcija. Ona jača srce, kosu i različite žlezde u telu, rekao je jedan veliki antički mudrac Muni Chiavan, koji se podmladio i u svojim kasnim 70-im povratio muškost koristeći Amlu.

Tonik za kosu

Amla (Indijski ogrozd) je prihvaćen tonik za kosu u tradicionalnim receptima za obogaćivanje rasta kose i njene pigmentacije. Amla je odlična za jačanje korena kose i održavanje boje i sjaja.

Funkcije jetre

Redovna upotreba antibiotika i drugih lekova, redovno uzimanje alkohola, izazivaju nagomilavanje toksina u jetri. Amla pomaže u jačanju jetre, kao i oslobađanju tela od tih toksina. Ona na taj način pomaže čišćenje krvi. To je razlog zašto je Amla dobra za kožu, a može da pomogne lečenju bubuljica koje su izazvane od nečiste krvi. Prema računu u Caraka Samhita, konzumiranjem napitaka napravljenim sa Amlom kao glavnim sastojakom, čovek će živeti sto godina bez ikakvog znaka oronulosti. "Oslanjajući se na Amlu sami, a nakon svečanog jedinstvenog pristupa, prikupljanje voća iz šume Amla drveća na dan punog meseca i izgovaranje mantre OM dok plodovi su prožeti slatkim nektrom - taj će živeti kao mlad". By - Dr R. Vatsyayan, Ayurvedacharya.

 

 

CONTACT