TABANOVIĆ lektira, gramatika i testovi

Lekovita svojstva ječma:

Smanjuje holesterol, jača organizam, protiv starenja, avitaminoze, gojaznosti, neurastenije, bolesti krvnih sudova, grčeva u nogama, reume, išijasa, bolesti želuca i grla.

Napomena

Ako uvek nemate limuna, uspešno ga može zameniti jabukovo sirće od divljih jabuka. Dovoljne su čak i kapi. Limun i jabukovo sirće treba koristiti, ne samo kad jedete meso i ribu, nego i u čorbama i drugim kuvanim jelima. I još nešto povrće bogato ugljenim hidratima (pasulj i krompir) ili pirinač su potencijalni izvori lošeg holesterola jer naša jetra ne tako retko od šećera gradi nepoželjne masnoće.

Lek protiv raka

Lek protiv holesterola

i triglicerida

Autor: Petar Jokić

1. recept:

slika

Drenjine

Jedan kilogram drenjina preliti sa jednim litrom rakije komovice, ostaviti da odstoji 40 dana, zatim procediti. Svakoga jutra na prazan stomak popiti po jednu malu čašicu od rakije.

2. recept:

lukCrni luk Svako veče pre spavanja u 1,5 dl vode potopiti jednu manju glavicu crnog luka koji treba prethodno zaseći kako bi mogao da u vodi ispusti sok, još je bolje prepoloviti ga na pola. Sutradan ujutru luk izvaditi i baciti, a vodu u kojoj je stajao popiti, takođe, na prazan stomak. Ovako postupati svakoga dana, a lečenje traje 40 dana.

3. recept

Limun i jogurt

Priprema

Iscediti limun u čašu jogurta i popiti ujutro pre doručka. Treba piti 2 do 3 nedelje da bi rezultat bio postignut.

4. recept

Susam i jogurt

Priprema Uveče u čašu jogurta (1,8dcl) nasuti izvišnu kafenu kašičicu semena susama. Dobro promešati i odložiti u fridižer. Ujuto to popiti pre doručka. Ovo je neophodno konzumirati svakodnevno, jer čim prestanete za dan-dva holesterol će se vratiti.

5. recept

Preporuka Da eliminišete loš holesterol iz svog organizma ne morate se mučiti pripremom iz predhodnih recepata. Neophodno je samo da prilikom konzumitanja mesa i ribe prethodno na njih iscedite malo limuna. Dakle, tajna je u limunovom soku. Naravno, njegovo dejstvo eliminiše loš holesterol, ali ne i trigliceride. Njihovo lečenje je zahtevnije; pomaže limun, ali su neophodni i drugi sastojci. Interesantna je činjenica da u restoranima kad naručite porciju ribe, koja znatno manje ima holesterola, serviraju i kriške limuna, ali ne i uz porciju sa roštilja, ili pečenja.

Biljke za šećeraše

 

Melem od gaveza

6. recept protiv masnoća u krvi

U veću staklenu teglu ubaciti 1kg limuna isečen na tanke kolutove,dodati 1kg meda i 1l domaće rakije (lozovača je najbolja). Sve to poklopiti sa gazom i ostaviti na sunčano mesto 3 sedmice. Prve 2 sedmice smešu promešati 1-2 puta dnevno, treću sedmicu ne dirati samo sunčati, zatim procediti, dobije se 1,8l veoma ukusnog napitka koji se uzima po 1 čašica svako jutro na prazan stomak. Ovo je najbolje praviti leti kada je sunce najjače.

Rogač

RogačRogač (Ceratonia siliqua) je zimzeleno drvo ili žbun iz porodice bobova (Fabaceae), poreklom iz Mediterana. Karakteristična vrsta sveze Oleo-Ceratonion Br.-Bl. Gaji se od davnina, a cenjena je zbog svojih plodova. Podnosi zimske temperature, kao i argumi, do - 6 С. Poznata je joši pod nazivom hleb Svetog Jovana, jer se, po predanju, Jovan Krstitelj njime hranio dok je živeo u pustinji. Rogač se preporučuje kod povećane količine masti u krvi (holesterol i trigliceridi). Na prazan stomak, ujutru, kašiku mlevenog rogača lagano topiti u ustima, а onda progutati. Rogač kupi suvišnu masnoću i izbacuje je kroz stolicu. Napomena: Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

7. recept

Tibetanski recept

Beli luk i limun

Priprema:

300 grama belog luka i 1 kilogram limuna sa korom, sitno samleti. Sve sipati u 1,5 litara vode u emajlirani lonac. Staviti na štednjak i strogo paziti da čim izbije prvi ključ vode, skinuti sa štednjaka. Ostaviti da se prohladi. Nakon toga ovako pripravljen lek sipati u staklene boce i čuvati u hladnjaku. Lek uzimati na prazan stomak svakoga jutra i to 0.5 dl, najmanje 25, a najduže 40 dana. Posle toga obavezno napraviti pauzu od 10 dana a onda ponoviti postupak do poboljšanja zdravstvenog stanja. Nakon toga prestati sa upotrebom leka.

Napomena:

Strogo se pridržavati dnevne doze leka i pauze od 10 dana između dve kure. Nakon izlečenja ne treba uzimati lek već samo ako dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja.
CONTACT